Beste matras voor rugslapers

Hoewel men het meest gezond op de rug slaapt, kiezen slechts een paar mensen voor deze slaaphouding. Dit kan ook omdat de meeste mensen slapen op een matras dat niet geschikt is voor slapen op rug en daarom dus snel last krijgen van rugpijn. Het vinden van het juiste matras is erg moeilijk. De meeste mensen denken dat men als rugslaper automatisch een hard matras nodig heeft om de rug stabiel te houden. Maar dat klopt niet helemaal. Wij van Matrassencheck willen u helpen met onze artikelen, zodat u het juiste matras kunt kiezen en eindelijk een gezonde en ontspannen nachtrust kunt hebben! 

Top 3 matrassen voor rugslapers

 1. muun matras* - 840 € - individuele combinatie mogelijk 
 2. SIMBA matras* - 649€ - Latex + conische veren + traagschuim + koudschuim 
 3. Smood matras* - 599,99 € - Vezelgelschuimcombinatie

 

Stabiliteit

Voor rugslapers is een matras met uitstekende stabiliteit cruciaal. Het zorgt ervoor dat uw wervelkolom bij uitstek is uitgelijnd. Een matras met onvoldoende stabiliteit voorkomt een ideale uitlijning, wat kan leiden tot rugpijn. 

 Stabiliteit betekent niet noodzakelijkerwijs dezelfde hardheid. Zowel een hard matras, als een zacht matras, kan een uitstekende stabiliteit hebben. Stabiliteit wordt bereikt door een optimale lichaamsaanpassing. Dit punt is vooral belangrijk voor u als een rugslaper. Uw volgende matras moet zich daarom aanpassen aan uw lichaamsvorm en een verkeerde uitlijning van de wervelkolom voorkomen. Hiervoor heeft het een hoge puntelasticiteit nodig. Ook moet uw matras de druk die u op het slaapgedeelte uitoefent, verlichten en verdelen. Hierdoor ontstaan ​​er geen drukpunten en zinkt u niet op bepaalde punten te sterk in het matras. 

Uiteindelijk is daarom de veelzijdigheid van uw matras cruciaal. Het moet aan de ene kant stabiel zijn, zodat u een goede lichaamsondersteuning krijgt en aan de andere kant moet het natuurlijk comfortabel zijn, zodat u een aangenaam slaap gevoel ervaart. Vooral matrassen met als basislaag of en als overgangslaag stevigere schuimen zijn erg geschikt. Maar u moet ook letten op het feit dat in het matras hoogwaardige schuimen worden gebruikt om een ​​hoog aanpassingsvermogen en een aangenaam slaapcomfort te verkrijgen. 

Hardheid

Het is vaak erg moeilijk om de juiste hardheid te kiezen, omdat het matras niet te hard of te zacht mag zijn. Een matras van gemiddelde hardheid zou de beste keuze zijn. Als rugslaper moet u niet te diep in het matras zinken, anders krijgt u heel snel rugpijn omdat u dan heel snel een holle rug vormt. Aan de andere kant zou het fataal zijn als u helemaal niet in het matras zou zinken. Een beetje zinkend is niet alleen goed, maar ook wenselijk. Als dit niet het geval is, ligt u op een plank en is uw matras te hard. Dit veroorzaakt dan ook rugpijn. Zorg er dus voor dat u niet in het matras zakt, maar ook niet op een steen slaapt. Als u op onze hardheidsschaal volgt, raden we een matras aan, die van 5 tot 8 van de 10 punten heeft gekregen. Met een gemiddelde hardheid blijft u wervelkolom in een optimale positie. Kiest u een matras met een te zachte hardheid, dan zakt u te veel in het matras en ligt u hol. Aan de andere kant kan een matras dat te hard is, uw wervelkolom blokkeren. Ook cruciaal zijn hier uw persoonlijke lichaamskenmerken, zoals gewicht en lengte. Zwaardere slapers raden we een hardere versie aan (6-8), anders zinken ze te veel in het matras. Lichte slapers raden we een zachtere versie aan (5-6). 

 Ideaal zijn matrassen, die in de bovenste lagen van een steviger schuim en een zachter, aanpasbaar schuim hebben. Dit kunnen latex of soortgelijke materialen zijn, die worden gecombineerd met traagschuim of gelschuim. U krijgt dan een stabiele maar comfortabele bovenlaag. Met het muun matras kunt u uw bovenlaag zelfs individueel aanpassen. Lees onze recensie voor meer informatie. 

Samengevat: de belangrijkste punten

Matrassencheck raadt aan om op de volgende punten te letten bij het kopen van een matras voor rugslapers: 

 • goede stabiliteit 
 • hoge puntelasticiteit 
 • zeer goed aanpassingsvermogen 
 • Matras mag niet te hard of te zacht zijn (5-7 van de 10 punten op de hardheidsschaal) 

Onze topaanbevelingen voor rugslapers

De aangegeven prijzen in de tabel zijn voor de 140x200cm-versie 

HerstellerBeschreibungPreis* 
Muun Matratze LogoDe Muun is een uitzonderlijk individueel en flexibel matras. Dit maakt hun speciale structuur mogelijk. De omkeerbaarheid van de schuimlagen stelt u in staat om het matras aan uw individuele behoeften aan te passen, waardoor het ook geschikt is voor een breed scala aan mensen. € 840zum Test
Smood Matratze Marke LogoHet SIMBA-matras is een hybride matras en dat is iets zeldzaams op de matrassenmarkt. Het matras heeft extra geïntegreerde conische veren en combineert zo de voordelen van een schuim en een veermatras. Het SIMBA-matras heeft een goede prijs / prestatieverhouding en maakt indruk met zijn hoge elasticiteit en uitzonderlijk slaapcomfort. € 649zum Test
Smood Matratze Marke LogoHet Smood is een all-round matras die zich in de middenklasse prijsklasse bevindt. Het matras is opgebouwd uit een combinatie van hoogwaardige en innovatieve materialen. Om deze reden kan de Smood u een bijzonder comfortabel gevoel geven. € 599,99zum Test

Mini-Reviews

MUUN MATRAS

(4.4 / 5)

OBERZICHT

 • Materiaal: talalay rubber, panteraschuim, traagschuim, poly-schuim, koudschuim (individuele aanpassing mogelijk) 
 • Hoogte: 26 cm 
 • Prijs (140x200cm): € 840 
 • Testfase: 100 dagen 
 • Hardheid: 4-7,5 van de 10 punten 

Der stilistische Muun Bezug mit dem Firmenlogo ist in einer grauen Farbe.

Het aanpasbare muun-matras kan voor vele soorten slaap worden gebruikt. Maar vooral rugslapers zullen een goede nacht op haar doorbrengen. Door de speciale constructie past u het matras perfect aan uw behoeften aan. Met een matraskern gemaakt van een combinatie van koud en poly-schuim, krijgt de muun de stabiliteit die hij nodig heeft voor een rugslaper. De bovenste toplaag kan zich goed aanpassen aan het betreffende lichaam en kan de druk die uw lichaam op het matras uitoefent, zeer goed verdelen. Een groot voordeel van de muun-matras is dat u hem individueel kunt aanpassen. Dit is ook handig voor koppels. Terwijl de een misschien een zijslaper is, is de ander misschien een rugslaper, met de Muun kan ieder zelf zijn eigen matrashelft samenstellen. (Klik hier voor de beste matras voor zijslapers). Een nadeel van het muun-matras is de hoge prijs. Met 790 € in de maat 140x200cm behoort het matras tot de bovenste prijsklasse. 

SIMBA MATRAS

(4.5 / 5)

    ÜBERBLICK

 • Materiaal: latex, conische veren, traagschuim, koudschuim 
 • Hoogte: 25 cm 
 • Prijs (140x200cm): € 649 
 • Testfase: 100 dagen
 • Hardheid: 6 van de 10 punten

Het hybride matras SIMBA overtuigde ons in de rugligging. Door de lichte vering, die mogelijk is door de extra geïntegreerde veren in de matras, geeft de SIMBA een heel bijzonder gevoel van liggen. Naast de aanpasbare en aangenaam zachte schuimen slaapt men niet alleen op een comfortabel oppervlak, maar wordt hij ook uitstekend ondersteund en opgevangen. Vooral draaien en veranderen naar een andere slaaphouding is eenvoudig met de conische veren. 

In rugligging merkten we dat we op elk punt goed werden ondersteund en nergens pijn op het lichaam ervoeren. Een ander voordeel was dat de SIMBA een gemiddelde sterkte heeft (5,5 van de 10 punten op onze hardheidsschaal). Zo kunnen lichte en zware mensen goed op het matras slapen. Zware personen worden bovendien ondersteund door de veren en zakken niet te diep in de matras. Als de SIMBA-matras nog steeds te zacht voor u is, als zwaardere slaper, kunt u eenvoudig gebruik maken van uw 100-dagen retourbeleid, dat genereus wordt toegekend door de fabrikant. 

Het SIMBA-matras kost in de maat 140x200 cm 699 € en ligt daarmee in het hogere prijssegment. Maar we denken dat een aankoop zeker de moeite waard zal zijn! 

SMOOD MATRAS

(4.1 / 5)

    OVERZICHT

 • Materiaal: PUR-schuim, gelschuim, vezelschuim, traagschuim 
 • Hoogte: 26 cm 
 • Prijs (140x200cm): € 599,99 
 • Testfase: 100 dagen
 • Hardheid: 5 van de 10 punten

Zu sehen ist der dunkle Bezug der Smood mit Firmenlogo

Het Allrounder Matras Smood zit precies in het midden met 5 van de 10 punten op onze hardheidsschaal. Het heeft dus een gemiddelde sterkte en is daarom geschikt voor rugslapers. De Smood is niet zo stevig als vergelijkbare modellen, maar overtuigt door zijn hoge stabiliteit, zodat zelfs zware mensen niet te diep in het matras zinken. Voor rugslapers is het erg belangrijk dat u niet te diep in het matras zakt. u moet echter niet op een plank liggen, anders loop je het risico dat je wervelkolom geknikt raakt. Om deze reden vinden we ook dat de Smood een goede keuze is voor rugslapers. Met zijn PUR-schuim in de eerste laag zorgt het matras voor een goede ligging en een stabiele bovenlaag. Hieronder ligt een combinatie van gel en fiberschuim. Deze lagen zorgen ervoor dat het matras zich goed aan uw lichaamscontouren aanpast en u dus een goede nachtrust kunt ervaren. Met een prijs van 599,99 € in de maat 140x200cm heeft het een goede prijs / prestatie-verhouding. Vooral omdat u de smood meerdere jaren kunt gebruiken! 

* Affiliate Link - We verwijzen naar sommige online-winkels via zogenaamde affiliate links. Als u iets koopt over deze links, bijvoorbeeld via de knop "Prijs controleren" ontvangen we een commissie. Deze post helpt ons om de kosten van het runnen van de site te dragen. De aankoopprijs neemt niet voor u toe. 

TOP