De IKEA-lattenbodem - Alle modellen in een oogopslag (2018)

Bent u op zoek naar een goede lattenbodem voor uw nieuwe matras? De IKEA-lattenbodem is een klassieker in Europese slaapkamers: het belooft solide kwaliteit tegen een redelijke prijs. 

Over het algemeen biedt IKEA 7 lattenbodemmodellen in verschillende prijsklassen aan. Elk lattenframe van IKEA heeft verschillende kenmerken en is alleen in bepaalde maten verkrijgbaar. Het IKEA-assortiment strekt zich uit van eenvoudige, onbuigzame lattenbodems tot aanpasbare, verstelbare lattenbodems. Ook het aantal latten van de lattenframes varieert van model tot model. 

Welke IKEA-lattenbodem past bij u? Dat hangt af van uw budget, uw behoeften en uw matras! In ons overzicht hebben we de belangrijkste informatie over alle modellen verzameld. 

Hebt u haast? Direct naar het overzicht van alle IKEA-lattenbodemmodellen. 

Waarvoor is een lattenbodem?

Onvoldoende matras ondersteuning kan rugpijn en andere orthopedische problemen veroorzaken. Daarom raden wij u ten zeerste aan om een goede lattenbodem te gebruiken onder uw matras. De lattenbodem, bestaat uit afzonderlijke houten of kunststof latten. Een goede lattenbodem heeft enkele voordelen: 

 • Verbetert de luchtcirculatie en de slaapomgeving. 
 • Verhoogt slaapcomfort door aanpassing aan het lichaam. 
 • Verbetert de drukverdeling. 
 • Verlengt de levensduur van het matras. 

Voor welke matrassen is de IKEA lattenbodem geschikt?

Er zijn zowel eenvoudige, starre lattenframes als aanpasbare en verstelbare modellen. Dit is ook het geval met het IKEA lattenbodems assortiment. Verstelbare lattenbodems kunnen individueel het comfort verbeteren vanwege hun flexibiliteit, maar ze zijn niet geschikt voor elk type matras. 

Latex Matrassen

Latexmatrassen zijn dimensionaal flexibel en zijn daarom zeer geschikt voor starre en verstelbare lattenbodems. Een latex matras wat wij getest hebben: het Emma matras, en voor de kleinere portemonnee: IKEA heeft ook een aantal latex matrassen. 

Binneveringsmatrassen

Voor binnenveringsmatrassen adviseren wij een starre lattenbodem. Voor een verstelbare lattenbodem is het springveermatras slechts in beperkte mate geschikt, omdat de stijve veerkern zich slecht kan aanpassen op oneffen oppervlakken. Klik hier voor de starre IKEA-lattenbodemmodellen. 

Koudschuimmatrassen

Dankzij hun flexibele kern kunnen koudschuimmatrassen gemakkelijk worden gebruikt op een verstelbare lattenbodem. Omdat koudschuimmatrassen zonder beschadiging kunnen worden gebogen en uitgerekt. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems.

Visco matrassen

Visco-matrassen of traagschuimmatrassen zijn extreem flexibel en aanpasbaar. Daarom zijn ze ideaal voor een verstelbare lattenbodem. Maar zelfs een starre lattenbodem kan zonder problemen worden gebruikt voor een Visco-schuimmatras. Klik hier voor de verstelbare IKEA modellen met lattenbodems. 

FAQ: Op zoek naar een nieuw matras? Klik hier voor alle matrastests die we hebben gedaan. 

Welke IKEA lattenbodem modellen zijn er?

Het IKEA lattenbodemframe is verkrijgbaar in drie verschillende types: 

 • Eenvoudig star lattenbodemframe (bijvoorbeeld Luroy, vanaf 10 €). 
 • Flexibele aanpasbare lattenbodem(bijvoorbeeld Leirsund vanaf 70 €). 
 • Verstelbare lattenbodem (bijvoorbeeld Lönset verstelbaar vanaf 50 €). 

Aan de ene kant heb je de mogelijkheid om een ​​eenvoudig, redelijk geprijsde lattenbodem te kopen. Aan de andere kant, kunt u ook kiezen voor een flexibele of verstelbare hardheid lattenbodem van betere kwaliteit. Daarom biedt IKEA een passende variant voor elke koper en voor elk budget. Om de juiste lattenbodem voor u te vinden, die perfect aansluit op uw behoeften, hebben we een tabel gemaakt met alle lattenframes van IKEA. 

⇒ Wist je dat? De lattenframes van IKEA zijn niet in elke maat verkrijgbaar. De grootste selectie IKEA lattenbodems is verkrijgbaar in de maten 70 x 200 cm, 80 x 200 cm, 90 x 200 cm. Voor koppels is de maximale afmeting 140 x 200 cm beschikbaar. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om twee kleinere lattenbodems in een dubbel bed naast elkaar te gebruiken! 

Alle IKEA lattenbodems in één oogopslag

 LuröyLönsetLeirsundLilluman
soort lattenbodemstar en met vaste lattenstar met losse lattenstar met losse lattenstar met losse latten
materiaalberkenberkenbeuken/berkenbeuken/berken
aantal latten172842Combinatie met schijven
comfortzonesneejajaja
verstelbaar hoofdeindeneeneeneenee
verstelbaar voeteneindeneeneeneenee
middelkoordneejajanee
max. belasting120 kg120 kg120 kg120 kg
grootte & prijs70x200 €10
80x200 €15
90x200 €15
70x200 €30
80x200 €35
90x200 €40
80x200 €70
90x200 €80
140x200 €120
80x90 €150
90x200 €160
frame hoogte4 cm9 cm9 cm9 cm
verschillende hardheidsgradenneeneejaja
monterengemonteerdzelf monterenzelf monterengemonteerd
voordelen+voordelig
+eenvoudig te installeren
+dubbel middenkoord
+zeer robuust
+comfort zones
+hoog latten aantal
+aanpasbare hardheidsgraad
+zeer robuust
+schijven voor maximale aanpassing
+goede afwerking

 Leirsund (verstelbaar)Lönset (verstelbaar)Laksevag
soort lattenbodemstar met losse lattenstar met losse lattenstar met vaste latten
materiaalberken/beukenberken/beukenberken/beuken
aantal latten422830
comfort zonesjajaja
verstelbaar hoofdeindejajaja
verstelbaar voeteneindejajaja
middelkoordjajanee
max. belastbaarheid120 kg120 kg120 kg
grootte & prijs80x200 €110
90x200 €120
140x200 €180
80x200 €50
90x200 €60
140x200 €90
80x200 €230
90x200 €260
frame hoogte8 cm8 cm11 cm
aanpasbare hardheidsgraadjaneenee
montagezelf monterenzelf monterengemonteerd
voordelen+hoog lattenaantal
+aanpasbare hardheidsgraad
+zeer robuust
+comfort zones
+verstelbaar hoofd- en voeteneinde
+dubbel middenkoord
+zeer robuust
+comfort zones
+verstelbaar hoofd- en voeteneinde
+comfort zones
+verstelbaar hoofd- en voeteneinde met afstandsbediening

Starre IKEA lattenbodems

Het stijve IKEA lattenbodem is het eenvoudigste van alle lattenbodems. Het bestaat uit een rechthoekig houten frame, waaraan de latten van eenvoudig gelaagd berken bevestigd zijn. IKEA biedt twee verschillende modellen: Luröy en Lönset. 

Luröy

Kort overzicht IKEA Luröy
 • 17 latten 
 • Hoogte: 4 cm 
 • Prijs: 10 € 

 

IKEA Lüroy Lattenrost Bild

De IKEA lattenbodem Luröy bestaat uit 17 verende latten, die de stabiliteit van het matras verbeteren. Dit maakt het de eenvoudigste, maar met zijn 10 € ook de goedkoopste lattenbodem in het hele IKEA-assortiment. U kunt de lattenbodem kopen in de maten 70x200 cm, 80x200 cm en 90x200 cm. 

Lönset

Kort overzicht IKEA Lönset
 • 28 latten
 • Hoogte: 9 cm
 • dubbel middelkoord
 • Prijs: 40 €
 IKEA Löset Lattenrost Bild

De Lönset lattenbodem van IKEA  bestaat uit 28 latten die aan een frame zijn bevestigd. Hij verbetert ook de stabiliteit van het matras. Door verschillende comfortzones wordt uw lichaamsgewicht beter verdeeld over het oppervlak, waardoor u een comfortabeler gevoel krijgt. Kortom, een lattenbodem past zich beter aan uw lichaam aan, als er meer lamellen erin worden geïnstalleerd. Dit komt omdat uw gewicht zich dan gelijkmatig kan verspreiden over een groter gebied en de drukpunten dus minder belast worden. 

Starre IKEA lattenbodems met aanpasbare latten

Leirsund

Kort overzicht IKEA Leirsund
 • 42 latten
 • Hoogte: 9 cm
 • 6 aanpasbare latten
 • Prijs: vanaf 70 €
 IKEA Leirsund Lattenrost Bild

De IKEA Leirsund lattenbodem bestaat uit 42 latten gemaakt van eenvoudig verlijmde berken. Hij past zich ook aan het lichaamsgewicht aan en verdeelt deze gelijkmatig over verschillende delen van het bedoppervlak, terwijl hij de flexibiliteit van het matras versterkt. Bij deze lattenbodem krijgt u 6 instelbare veerbalken waarmee u de sterkte individueel kunt instellen. Helaas wordt de Leirsund lattenbodem niet rechtstreeks aan u geleverd. In de maten 80x200 cm en 90x200 cm kost het 69 €, als u een lattenbodem van 140x200 cm wilt, moet u 119 € betalen 

Lilluman

Kort overzicht IKEA Lilluman
 • Combinatie lattenbodem met latten en schijven
 • Hoogte: 9 cm
 • Schijven bewegen los van elkaar
 • 6 aanpasbare latten
 • wordt al gemonteerd geleverd
 • Prijs : vanaf 150 €
 IKEA Lilluman Lattenrost Bild

Het IKEA Lilluman-frame is een zeer speciale lattenbodem. Hij combineert latten met schijven. De schijven bevinden zich in de schouder- en heupzones en bewegen onafhankelijk van elkaar. Ze zorgen dus voor een bijzonder hoge mate van flexibiliteit en daardoor vormt de lattenbodem zich goed naar de lichaamscontouren. Bovendien heeft de Lilluman lattenbodem ook aanpasbare latten, zodat u de kracht naar eigen wens kunt instellen. Ook Lilluman wordt al gemonteerd bij u geleverd, dus u hoeft de lattenbodem niet zelf in elkaar te zetten. Een nadeel van Lilluman is dat de lattenbodem alleen in de maten 80x200 cm en 90x200 cm verkrijgbaar is, voor een prijs van 149 €. Toch biedt Lilluman de meeste mogelijkheden om uw slaapervaring zo individueel mogelijk te maken. 

Verstelbare IKEA lattenbodems

Leirsund (verstelbaar)

Kort overzicht IKEA Leirsund (verstelbaar)
 • verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • 42 latten
 • Hoogte: 8 cm
 • 6 aanpasbare latten
 • wordt al gemonteerd geleverd
 • Prijs: vanaf 110 €
 IKEA Leirsund verstellbarer Lattenrost Bild

De Leirsund IKEA lattenbodem is er ook in een tweede versie: met een verstelbaar hoofd- en voetgedeelte. Het frame waaraan de latten zijn bevestigd, is verdeeld in twee segmenten, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bewogen. Zo krijgt u de mogelijkheid om zowel het hoofd- als het voetgedeelte omhoog of omlaag te klappenU kunt de lattenbodem gemakkelijk naar de gewenste positie brengen, waardoor u rechtop in bed kunt zitten of uw voeten kunt oprichten. Het rooster is dus ook geschikt voor mensen die graag rechtop in bed ontbijten of televisie kijken. De Leirsund bestaat uit 42 latten van gelaagd berken en heeft 6 verstelbare latten, waardoor u de kracht ook individueel kunt instellen. Ook fijn is dat dit lattenframe al gemonteerd wordt afgeleverd. Het lattenframe kost in de maat 80x200 cm 110 €, in 90x200 cm 120  en in de maat 140x200 cm kost de Leirsund 180 €. 

Lönset (verstelbaar)

Kort overzicht IKEA Lönset (verstelbaar)
 • verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Hoogte: 8 cm
 • 28 latten
 • Prijs: vanaf 50 €
 IKEA Leirsund verstellbarer Lattenrost Bild

Ook de Lönset IKEA lattenbodem heeft een verstelbare versie. Deze werkt hetzelfde als de verstelbare Leirsund. De Lönset heeft dus ook een verstelbaar hoofd- en voeteneind. Erg handig als u rechtop wil zitten in uw bed.  De Lönset lattenbodem bestaat uit 28 latten van gelaagd berken. Het lattenframe is verkrijgbaar in de maten 80x200, 90x200 en 140x200 

Laksevag

Kort overzicht IKEA Laksevag
 • elektronisch verstelbaar hoofd- en voeteneinde
 • Hoogte: 12 cm
 • 30 latten
 • Prijs: vanaf 230 €
 

De IKEA Laksevag lattenbodem is een verstelbare lattenbodem die kan worden versteld met een afstandsbediening. Het hoofd- en voeteneinde kunnen apart versteld worden. Dit is erg fijn als u comfortabel vanuit uw bed uw bed wilt verstellen. De IKEA Laksevag heeft 30 latten van gelaagd berken. Het lattenframe is verkrijgbaar in de maten 80x200 en 90x200. 

Belastbaarheid van de IKEA lattenbodems

Alle IKEA-veren van gelaagd berken zijn goed gemaakt en van goede kwaliteit, beter dan we hadden verwacht. Berkenhout is een hoogwaardig materiaal dat zowel elastisch als verend is. Daarom zijn ze allemaal belastbaar tot 120 kg. Het maximale gewicht mag niet worden overschreden, omdat anders de bodem dreigt te breken, wat tot verwondingen kan leiden.  

Ten slotte, als latten doorzakken of breken, het ligoppervlak merkbaar dieper wordt of u regelmatig last hebt van rugpijn, wordt het tijd voor u om naar een nieuwe lattenbodem te zoeken. In principe moet u om de 8 jaar uw lattenbodem vervangen, om dergelijke slijtage te voorkomen. 

Als u drukke kinderen heeft die graag op hun bed spelen of rondspringen,  zorg er dan voor dat de lattenbodem een centrale zone versterking heeft. Deze zijn veel stabieler dan eenvoudige lattenframes. 

Hoe kan ik een IKEA lattenbodem kopen?

Zoals bij alle IKEA producten kunt u de IKEA lattenbodems bij elk IKEA woonwarenhuis in uw omgeving kopen. U kunt de lattenbodem ook online bestellen en deze zonder extra kosten ophalen bij een IKEA filiaal naar uw keuze. Ook zou u uw lattenbodem online kunnen bestellen en bij u thuis laten bezorgen. Helaas is er voor het bezorgen van bijna alle IKEA lattenbodems een vrachtwagen nodig, waardoor de bezorgkosten 45 € bedragen. Als u er voor kiest de lattenbodem te laten bezorgen, bespaart u uzelf wel de moeite van het eventuele busje huren, vervoeren, en slepen. Dit alles wordt dan namelijk gedaan door de IKEA bezorgers: ze leveren tot in uw slaapkamer.  

Matrassencheck tip: Veel IKEA bedden hebben de Skorva middenbalk nodig om de IKEA lattenbodem te monteren. Deze zit al bij de prijs inbegrepen bij uw IKEA bed, maar zit in een apart pakket verpakt en ligt op een andere plek in het magazijn. Let er dus goed op als u uw bed gaat kopen of ophalen bij uw IKEA filiaal dat u dit aparte Skorva pakket meeneemt. Wanneer u uw IKEA bed laat bezorgen is het ook altijd handig om te checken of dit pakket met uw bed geleverd is.  

Welke garantie heeft een IKEA lattenbodem?

De meubelwinkel biedt u een garantie van 25 jaar op alle lattenframes van IKEA. Het is echter alleen van toepassing op verwerkings- en materiaalfouten. Als u niet tevreden bent met uw nieuwe IKEA lattenbodemkunt u hem gemakkelijk binnen een jaar retourneren in uw lokale vestiging. U krijgt dan de volledige aankoopprijs in de vorm van een IKEA tegoedkaart. Dit betekent dat u de slaap gedurende een volledige 365 dagen kunt testen. Het is echter belangrijk dat u de bon voor dit doel bewaart, zodat de retour gemakkelijk werkt. 

Conclusie

IKEA biedt een brede selectie lattenbodems. In het algemeen, kunt u, als u geen aanpasbare bedbodem nodig heeft, beter een eenvoudige lattenbodem kopen. Dit omdat de kwaliteit van verstelbare lattenbodems vaak na een tijdje verslechterd door de suspensies in de latten. Dit wordt bevestigd door de Stiftung Warentest in zijn lattenbodem tests die spreken over dat het beter zou zijn om te slapen op een spaanplaat, dan op een slechte bedbodem.  

Een goede lattenbodem van IKEA is de Lönset lattenbodem, die ook zeer goede recensies krijgt van klanten. Deze lattenbodem is al verkrijgbaar voor € 30 en kan ook zonder problemen worden geleverd. 

TOP