Het beste zwangerschapskussen: een aantal toppers op een rijtje
1. Litollo Zwangerschapskussen XXL U-vorm
Wat betreft comfort tijdens je zwangerschap is Litollo het nummer 1 merk in de Benelux. Het is dan ook geen verrassing dat de body pillows van Litollo honderden positieve reviews hebben op bol.com.
Het U-vormige kussen biedt je lichaam optimale ondersteuning tijdens de zwangerschap, omdat het je volledige lichaam omhult. Dit is niet alleen goed voor jouw lijf, maar heeft ook een positief effect op de ligging van de foetus. 👶=😄

De items hebben een zachte, wasbare hoes en een rijke polyestervulling.
Na de zwangerschap is het U-vormige zwangerschapskussen eenvoudig te gebruiken als voedingskussen.
Het nadeel aan dit kussen? Het neemt wel heel veel plek in beslag. Door de U-vorm en het XXL-formaat wordt het lastig om in bed even lekker tegen je partner aan te kruipen.
Daarnaast is de polyestervulling niet heel ademend, waardoor warmte slechter wordt afgevoerd.
2. Litollo Zwangerschapskussen XXL J-vorm
Een kussen dat vergelijkbaar is met de XXL U-vorm, maar aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt, is het Litollo Zwangerschapskussen J-vorm.
Dit zijslaapkussen ondersteunt je hoofd, buik en benen tijdens het slapen. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby!

Omdat de J-vorm wat compacter is dan de U-variant kun je het eenvoudig voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo zorgt het voor een goede ondersteuning tijdens het zitten of voeden.
Dat niet alleen zwangere vrouwen enthousiast zijn over dit zwangerschapskussen, blijkt uit meerdere reviews:
De J-vorm ondersteunt slechts één kant van je lichaam tegelijk, waardoor het wat lastiger is om je ‘s nachts om te draaien. Wel houd je met de J-vorm een stuk meer ruimte over in bed.
Alle Litollo zwangerschapskussens worden geleverd met een afneembare hoes, die je eenvoudig kunt wassen. Bij Litollo [1]staat hygiëne dan ook op 1.
3. Ella Zwangerschapskussen XXL C-vorm
Het Ella Zwangerschapskussen XXL heeft een grote C-vorm die je stimuleert de perfecte houding aan te nemen. Het multifunctionele zijslaapkussen vormt zich naar de natuurlijke vormen van je lichaam, waardoor je optimaal ondersteund wordt.
De kussens worden rijk gevuld met milieuvriendelijk polyester. Ze zijn verkrijgbaar met een keuze uit 2 hoezen; een zachte fleece hoes of een hoes van ademend katoen.
Omdat de C-vorm het zijslapen bevordert, is het zwangerschapskussen van Ella ideaal voor vrouwen die normaal op hun buik of rug slapen.
Daarnaast zorgt het kussen voor een goede ondersteuning bij het geven van borstvoeding of de fles.

Het komt niet als een verrassing dat ruim 97% van de gebruikers de kussens van Ella een beoordeling [2]geeft van minimaal 4 sterren. 🌟
Wil je dat je lichaam volledig wordt omhuld? Draai jij ‘s nachts vaak naar je andere zij? Dan is het U-vormige kussen van Litollo misschien een betere optie voor jou.
4. Zwangerschapskussen IKEA
Wist je dat ze zelfs bij de grote Zweedse woongigant voedingskussens verkopen? Naast tal van producten voor de babykamer vind je in het assortiment van IKEA ook het LEN voedingskussen.

Het kussen, met uitsluitend positieve beoordelingen [3], verlicht je rug en schouders tijdens het geven van borstvoeding of de fles. Dit compacte zwangerschapskussen van IKEA biedt echter aanzienlijk minder steun tijdens het slapen.
Het voedingskussen heeft een hoes die gemaakt is van natuurlijke materialen en een vulling van gerecycled polyester. Hierdoor is het zwangerschapskussen van IKEA een goede keuze voor de milieubewuste moeders. 🍀
5. Zwangerschapskussen HEMA
Voor een voedingskussen waarmee je ook kunt slapen kun je bij de HEMA terecht. Het zwangerschapskussen van dit welbekende warenhuis wordt door veel klanten hoog beoordeeld.

Het kussen wordt zelfs de ‘lifesaver voor je zwangerschap’ genoemd.
Het zwangerschapskussen van de HEMA is 1,5 meter lang en perfect voor zijslapers. Je moet echter nog wel zelf een hoes aanschaffen.
Onze favorieten
Hoewel je dus ook bij de IKEA en HEMA terecht kunt voor een relatief voordelig zwangerschapkussens, zijn dit onze favorieten:
Wat is een zwangerschapskussen?
Een zwangerschapskussen is een speciaal kussen voor zwangere vrouwen. Het kussen zorgt voor steun en comfort zowel tijdens als na de zwangerschap. Er zijn verschillende soorten en maten kussens; van kleine voedingskussens tot XXL body pillows.
Het kussen wordt ook wel voedingskussen genoemd, omdat je het kunt gebruiken als ondersteuning bij het voeden van je baby. Tijdens je zwangerschap kun je ook prima slapen met een voedingskussen dat wat groter is.

Het gebruik van een zwangerschapskussen levert veel voordelen op. Zo kan het uiteenlopende klachten helpen verlichten. Naast ondersteuning bij het slapen en voeden, hebben de kussens nog veel meer gebruiksmogelijkheden.
Waar kan je een zwangerschapskussen voor gebruiken?
Zodra je buik begint te groeien kan het lastig zijn om een fijne houding aan te nemen. Wie zwanger is, belandt al snel in de zijligging, terwijl je eigen kussen misschien is afgestemd op een andere slaaphouding.
Je kunt het juiste hoofdkussen natuurlijk proberen te vinden door een goed kussen voor zijslapers te kopen, maar het is vaak zo dat een regulier kussen tijdens de zwangerschap niet genoeg steun aan het lichaam geeft.
Het zwangerschapskussen is dan ook speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen🤰.
Waar kun je het multifunctionele kussen precies voor gebruiken?

Slapen
Een zwangerschapskussen of voedingskussen wordt vaak gebruikt bij het slapen. Het comfortabele item ondersteunt je lichaam en kan helpen rug-, nek- en bekkenpijn te verminderen. Daarnaast helpt het slapen met dit kussen om goed op je zij te slapen.
Onderzoek [4]heeft aangetoond dat een zijligging de beste slaaphouding is voor de gezondheid van jouw baby.
Voeden
Of je nu borstvoeding of de fles geeft; ook na je zwangerschap komt een zwangerschapskussen zeker van pas. Doordat de kussens de baby tijdens het voeden ondersteunen, blijft jou heel wat rug- en nekpijn bespaard.
Zitten
Een zwangerschapskussen biedt ook steun wanneer je op de bank televisie kijkt of door je favoriete opvoedboek bladert. Het stimuleert een comfortabele zithouding die beter is voor zowel jou als de baby.
Een langer zwangerschapskussen, zoals een C-vormig zijslaapkussen, ondersteunt én ontlast tevens je schouders en armen. 💪
Het opvangen van weeën
Wist je dat een zwangerschapskussen ook tijdens de bevalling van pas kan komen? Het kussen kan je helpen om een fijnere houding aan te nemen. Bovendien biedt het zelfs verlichting bij het opvangen van weeën.
Andere toepassingen
Een zwangerschapskussen staat niet voor niks ook bekend als voedingskussen, zijslaapkussen of lichaamskussen. Het item kent verschillende toepassingen en komt ook na de bevalling zeker van pas.
Van een C-vormig voedingskussen of zwangerschapskussen XXL kun je de perfecte donut maken om je baby in te plaatsen. 🍩
Zo blijft het kind goed liggen en kan hij/zij niet zomaar omrollen. Ook kan je een zwangerschapskussen als stootkussen gebruiken in de box van de baby.
Bovendien hoef je niet zwanger te zijn om te kunnen profiteren van de voordelen van een zwangerschapskussen. Ook mensen met lichamelijke klachten en chronische pijn baat hebben bij het gebruik van deze kussens - hierover later meer.
De voordelen van een zwangerschapskussen
Wist je dat meer dan 77% van de zwangere vrouwen [5] last heeft van slaapproblemen?😴
Het is dus geen overbodige luxe om tijdens je zwangerschap voor extra steun en comfort te zorgen.
Het zwangerschapskussen is echter meer dan alleen een helpende hand bij een slechte nachtrust. Dat het een onmisbaar item is voor zwangere vrouwen, blijkt wel uit de uiteenlopende voordelen.

Voordelen
- Stimuleert een veilige slaaphouding voor jou en je baby
- Vermindert rug-, nek- en knieklachten
- Vermindert bekkenpijn
- Verbetert bloedcirculatie
- Verlicht zwangerschapskwaaltjes, zoals brandend maagzuur, kramp en vochtophoping
- Stimuleert een comfortabele zithouding
- Helpt bij het aanleggen van de baby bij het voeden
- Ontlast je schouders en rug bij het voeden
Nadelen
- Het gebruik van een zwangerschapskussen kent weinig nadelen. Bovendien zijn deze nadelen vooral afhankelijk van de specifieke soort kussens, het materiaal waarvan ze gemaakt zijn én de vulling. Lees snel verder!
Verschillende soorten zwangerschapskussens
Wat het beste zwangerschapskussen is voor jou, is natuurlijk afhankelijk van jouw voorkeur. Ook je lichaam, slaapgewoonten en specifieke zwangerschapskwaaltjes bepalen welk kussen het beste bij jou past.
Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens, met elk hun voordelen en nadelen.
Wig
De wig is het kleinste en veelal goedkoopste zwangerschapskussen, dat een aflopende vorm heeft. Het kan onder verschillende plekken van je lichaam worden geplaatst. Ook kan de wig als vervanging van een hoofdkussen dienen, om zo brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verminderen.

Wig | |
Voordelen |
|
Nadelen |
|
Een wigkussen dat wij zeker kunnen aanbevelen is het compacte zwangerschapskussen van Chicco.
Lichaamskussen
Een lichaamskussen is een langwerpig kussen, dat ook wel ‘knuffelkussen’ wordt genoemd. 🧸
Door je benen om deze lange body pillow te klemmen en het kussen te ‘knuffelen’ wordt je lichaam ondersteund. Het is een goed zijslaapkussen dat je eenvoudig in de gewenste vorm kunt leggen.

Lichaamskussen | |
Voordelen |
|
Nadelen |
|
Droom jij van een ergonomisch lichaamskussen? Bekijk dan het zwangerschapskussen van Osteomedix.
C-vorm
Het C-vormige zwangerschapskussen is een body pillow die je volledige lichaam ondersteunt. Bij dit kussen klem je de onderkant tussen je benen, terwijl je jouw hoofd op het uiteinde plaatst. Zo neem je automatisch een goede slaaphouding aan.
Dit zwangerschapskussen is ook geschikt als voedingskussen of als ‘donut’ om de baby in te plaatsen.

C-vorm Zwangerschapskussen | |
Voordelen |
|
Nadelen |
|
Spreekt de C-vorm jou het meeste aan? Dan adviseren wij het Ella Zwangerschapskussen XXL. De multifunctionele body pillow van Ella is extra groot en verkrijgbaar in verschillende stoffen.
U-vorm
Bij het slapen met een U-vormig zwangerschapskussen worden zowel je buik, nek, bekken als rug goed ondersteund.
Tijdens de eerste maanden is het kussen tevens geschikt voor rugslapers. Wanneer je op je zij slaapt, kun je eenvoudig van kant wisselen.

U-vorm Zwangerschapskussen | |
Voordelen |
|
Nadelen |
|
Zoek jij een zwangerschapskussen dat je lichaam volledig omhult? Dan raden wij het Litollo Zwangerschapskussen U-vorm aan.
J-vorm & L-vorm
Naast de bekendere C en U-vorm zijn er ook zwangerschapskussens met een J of L-vorm. Deze modellen lopen wat rechter en nemen minder ruimte in beslag dan de U-vormige kussens. Hierdoor kan je partner ’s nachts nog lekker tegen je aankruipen, zonder dat er een kussen in de weg ligt.

De J- en L-vorm zijn de ideale zijslaapkussens. Door op je zij te slapen creëer je namelijk de optimale bloedcirculatie en zuurstoftoevoer [6] voor de foetus.
De zijslaapkussens stimuleren de beste slaaphouding voor jezelf én jouw baby.
In tegenstelling tot de C-vormige kussens hebben de J en L-vorm een duidelijke boven- en onderkant.
De hoes en het vulmateriaal
Naast het model en de vorm, kan ook de vulling je keuze bepalen.
Een zachte vulling zorgt voor comfort.🪶
Een stevige vulling biedt meer steun. 🧱
Ook de hoezen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen; van zacht badstof tot ademend katoen.
We maken onderscheid tussen 4 soorten vullingen.
Microparels
Voor een licht zwangerschapskussen dat je overal mee naartoe kunt nemen is een vulling van microparels de perfecte keuze. De vulling bestaat uit kleine – micro – bolletjes die gevuld zijn met lucht, wat een lichtgewicht kussen creëert.
Deze vulling maakt geen geluid wanneer je gaat verliggen en behoudt goed zijn vorm. Zo kun je ook na je zwangerschap van een rijk gevuld kussen genieten.
Piepschuimkorrels
De goedkoopste zwangerschapskussens worden vaak gevuld met piepschuimkorrels.🐥
Deze balletjes zorgen dat het kussen zich snel naar je lichaam vormt. Bij langdurig gebruik kunnen de korrels echter aan elkaar gaan plakken, waardoor de vulling zijn vorm verliest.
Daarnaast is het goedkope materiaal niet geruisloos. De kleine bolletjes maken een knisperend geluid zodra je beweegt.
Polyestervulling
Wanneer je een zwangerschapskussen zoekt dat aanvoelt als een ‘normaal’ kussen, is een polyestervulling een goede optie. In tegenstelling tot de piepschuimkorrels maakt deze vulling geen geluid wanneer je gaat verliggen.
Daarnaast geeft een lichaamskussen met een polyestervulling een goede ondersteuning. Omdat de vulling niet heel ademend is, is polyester minder geschikt voor mensen die veel zweten. 😅
Traagschuim (Memory foam)
Een traagschuimvulling, ook wel memory foam genoemd, biedt de optimale ondersteuning. De stevige vulling weet goed de druk over je lichaam te verdelen. Wanneer je het traagschuim indeukt veert het na enkele seconden weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Het nadeel aan memory foam is dat het materiaal wat slechter ventileert, waardoor je het flink warm kunt krijgen. Soms wordt het schuim door fabrikanten gescheurd, zodat de warmte alsnog vrij kan komen.
Het perfecte zwangerschapskussen voor jou
Door het brede aanbod kan het lastig zijn om te bepalen wat het beste voedingskussen of zwangerschapskussen voor jou is. We hopen dan ook dat dit artikel je een eindje op weg heeft geholpen.
Voor het gemak hebben we de voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje gezet:
Soort | Voordelen | Nadelen |
Wig |
|
|
Lichaamskussen |
|
|
C-vorm |
|
|
U-vorm |
|
|
J-vorm |
|
|
Een zwangerschapskussen is de perfecte manier om verlichting te bieden bij veel zwangerschapskwaaltjes. Dit blijkt niet alleen uit meerdere onderzoeken, maar ook uit het aantal enthousiaste reviews van gebruikers die hun klachten zien verminderen.
Er zijn verschillende soorten en vormen zwangerschapskussens, die elk hun voordelen en nadelen hebben.
Door te kijken naar je wensen, lichaam en zwangerschapskwaaltjes kun jij bepalen welk zwangerschapskussen er het beste bij jou past.
We wensen je veel succes, steun én comfort!
Liever ons een e-mail sturen? Dat kan natuurlijk ook. Vul simpelweg ons contactformulier in.