Introductie Andrew Green
Andrew is een CGT-I slaaptherapeut uit Bristol in het Verenigd Koninkrijk.
Zijn carrière begon in de ergotherapie, waar hij eerst in de geestelijke gezondheidszorg werkte en vervolgens, ongeveer 25 jaar lang, in de neuropsychiatrie.
In 1999 ging Andrew aan de slag bij een groepsbehandelingsprogramma voor mensen met slapeloosheid, waarna hij zich in slapeloosheid en andere slaapproblemen begon te verdiepen.
Sinds hij de gezondheidszorg heeft verlaten, heeft hij zijn eigen therapiekliniek opgezet en coacht hij mensen van over de hele wereld op het gebied van slaap en slapeloosheid, zowel fysiek als online.
Wil je meer weten over Andrews werk? Kijk dan op de website van zijn praktijk: Sleep Therapy West [1].
Daarnaast geeft Andrew af en toe trainingen en hij hoopt in de nabije toekomst aan een nieuw boek te kunnen werken. 📚
CGT-I en slaaptherapie
We hadden de kans om Andrew een aantal vragen te stellen over zijn kijk op slaaptherapie in het algemeen en over CGT-I.
Wat is CGT-I en slaaptherapie?
Ik ben niet helemaal gelukkig met de term "slaaptherapie", hoewel ik hem bij gebrek aan iets beters wel gebruik.
Ik gebruik het om het van CGT-I te onderscheiden, omdat ik niet alleen bij slapeloosheid, maar bij een breder scala aan slaapproblemen kan adviseren. De belangrijkste uitzonderingen zijn obstructieve en centrale slaapapneu, waar ik geen advies over kan geven.
Ik zie slaapcoaching als het zoeken naar manieren om een gezonde nachtrust te verbeteren of te optimaliseren.
Naar mijn mening heeft dit vooral te maken met het vrijmaken van voldoende tijd voor slaap, op de juiste manier ontspannen en leren om je gedachten los te koppelen van werk of andere problemen. 🧘♂️
CGT-I bestaat uit een aantal maatregelen die op basis van individuele behoeften en omstandigheden kunnen worden toegepast.
Wat het ontspannen betreft is er een behoorlijke overlap met Cognitieve Gedragstherapie voor Slapeloosheid (CGT-I), waarbij de I afkomstig is van het woord insomnia.
De gedragsstrategieën richten zich in eerste instantie op het verhogen van de slaapefficiëntie (de tijd die slapend wordt doorgebracht, gedeeld door de totale tijd in bed). Daarnaast creëren ze een betere associatie tussen slaap en slaapkamer - oftewel: de slaapkamer moet een plek zijn waar je verwacht te slapen, in plaats van bijvoorbeeld een plek waar je je tijd op social media doorbrengt. 📱
Therapie in de praktijk: Hoe gaat Andrew te werk?
Als je wel eens over cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid hebt nagedacht, vraag je je misschien af hoe zo’n behandelsessie in zijn werk gaat - of hoe je ermee begint.
Andrew legt het uit.
Hoe ga je bij het behandelen van je cliënten te werk?
Hoewel sommige critici van CGT-I misschien anders beweren, is de eerste stap altijd assessment, net als bij coaching. Daarmee krijg je een overzicht van iemands slaaproutines en van wat er tijdens het slapen gebeurt. 🧐
Ik wil ook een idee krijgen van hoe ze hun leven leiden, van waar ze wonen en met wie ze samenwonen.
Ik wil er vooral zeker van zijn dat er niets is dat beter in een slaapkliniek behandeld kan (of zou moeten) worden.
Wat ik vervolgens doe hangt natuurlijk erg af van wat iemand me vertelt, maar het komt meestal neer op kijken of er een regelmatiger (slaap)schema kan worden opgesteld.
Slaap en slaapproblemen begrijpen
We hadden ook de kans om het met Andrew over serieuze problemen met slaap in de wereld van nu te hebben - en wat hij denkt dat kunnen doen om deze problemen op te lossen.
Wat is tegenwoordig een van de grootste problemen met betrekking tot slaapkwaliteit en slaaphygiëne?
Ik denk dat de term ‘de 24-uursmaatschappij’ het mooi samenvat. ⏰
Het is veel te gemakkelijk - en verleidelijk - om tot diep in de nacht op te blijven en naar een scherm te kijken.
Sinds thuiswerken gebruikelijker geworden is, werken mensen tot laat door, terwijl we voor COVID-19 nooit terug naar kantoor zouden rijden voor een late vergadering.
Er is ook een groot probleem voor veel mensen die in verschillende tijdzones werken.
Mensen die bijvoorbeeld in Azië voor bedrijven in West-Europa of de VS werken, moeten vaak tot laat in de avond achter hun computer zitten en proberen wat te ontspannen of wat tijd voor zichzelf nemen voordat ze gaan slapen, terwijl ze om 6 uur ‘s ochtends toch weer op moeten staan om de kinderen klaar te maken voor school.
Denk je dat slaapaccessoires, slaaptrackers of andere slaaphulpmiddelen (zoals oliën, kussensprays etc.) nuttig zijn?
Onder gewone omstandigheden geloof ik niet zo in apparaten en accessoires.
Natuurlijk zijn er nuttige middelen voor specifieke problemen. Als iemand zich in een lawaaierige omgeving bevindt, is het zinvol om oordopjes of een slaapmasker te gebruiken. Is het moeilijk om duisternis te bereiken, dan kunnen verduisteringsgordijnen helpen.
Ik raad het gebruik van oliën en dergelijke nooit aan, maar als iemand ze nuttig vindt, zou ik ook niet aanraden om ermee te stoppen. Ik maak me overigens wel zorgen dat mensen afhankelijk kunnen worden van hulpmiddelen en dan problemen kunnen krijgen in situaties waarin die niet beschikbaar zijn.
Trackers hebben zo hun nut.
Ik weet nog steeds niet hoe nauwkeurig ze zijn, vooral als het gaat om het onderscheiden van verschillende slaapstadia, maar ze kunnen nuttig zijn bij een slaapprobleem omdat je alle metingen aan het apparaat kunt overlaten.
Het is misschien niet precies, maar je hoeft ‘s nachts niet op de klok te kijken en, nauwkeurig of niet, het zal in de loop van de weken wel verandering laten zien.
Aan de andere kant maak ik me zorgen dat ze tot een ongezonde obsessie met slaap en prestaties kunnen leiden, vooral als mensen zich bijvoorbeeld zorgen maken over hoeveel of hoe weinig diepe slaap ze krijgen.
Als iemand een slaaptracker heeft, vind ik het meestal prima als ze die blijven gebruiken in plaats van een traditioneel slaapdagboek bij te houden, maar ik zou nooit iemand aanraden er een te kopen. ⌚️
Als je mensen één slaaptip moest geven, wat zou dat dan zijn?
Volgens mij was het Colin Espie [2] (een van de meest vooraanstaande Britse academische onderzoekers op het gebied van slaap en slapeloosheid) die tijdens een cursus of conferentie die ik bijwoonde, opmerkte dat goede slapers niet nadenken over slaap; ze doen het gewoon.
Maar je kunt iemand die slecht slaapt niet echt adviseren om gewoon te denken en te doen als een goede slaper.
Vanuit een meer praktisch oogpunt zou ik iedereen aanraden om te onthouden dat slaap een natuurlijk proces is, dat wordt gereguleerd door licht en donker en door routine, en dat er voldoende tijd voor moet worden uitgetrokken.
Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan helpt een goede routine te behouden.
Andrew Green en Matrassencheck
We zijn erg trots op onze samenwerking met Andrew en de onschatbare kennis en ervaring die hij toevoegt aan het team van Matrassencheck.
Met hem aan onze zijde kunnen we je verder helpen bij het krijgen van de best mogelijke nachtrust, het ontkrachten van een aantal veelvoorkomende slaapmythes en het begrijpen van je slaapproblemen.
Lees meer over onze andere slaapexperts.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in enkele van onze andere interviews met experts:
- Slaapcoach Björn Steinbrink vertelt over het belang van kwalitatief goede slaap.
- Susanne Willekes, gediplomeerd slaapcoach voor kinderen, deelt enkele van haar beste coachingspraktijken.
- Fysiotherapeut Caroline Rolland vertelt over slaapapneu.
Kom regelmatig terug of lees meer op onze blog.
Contact met Andrew Green
Contact: Als je voor vragen of slaaptherapie rechtstreeks contact met Andrew op wilt nemen, kun je hem mailen via enquiries@sleeptherapywest.org of de website van Sleep Therapy West [1] bezoeken.
Liever ons een e-mail sturen? Dat kan natuurlijk ook. Vul simpelweg ons contactformulier in.